joi, 9 aprilie 2009

Vorbe la comun

Multe sunt vocabularele lumii. Cuvintele din ele ne incretesc creierul si ne intind cu placa intelectul. Suntem toti atat de asemanatori si totusi ne despart mii de vorbe. Noroc ca ne salveaza gesturile!
Dar totusi parca se impune sa facem ceva. Sa vorbim toti intr-un cor bengaleza, hindi, kurda, sindhi, zazaki, aragoneza, sasareza, cumbrica, galeza, afrikaans sau liciana, numai sa vorbim ceva la comun. Sau sa inventam. Sau, mai bine, sa o aplicam pe aia care a fost deja inventata. Limba esperanto.
Sa fuzioneze toate limbile pamantului intr-un tot, sa dispara, dar mai ales sa apara un limbaj al lumii intregi. Ce spui? In felul asta nu ne vor mai durea mainile si creierul, exersand comunicarea. Propun sa luam inca de mici nastrusnicele cursuri de esperanto. Da! Si putem sa incepem cu asta: «Tiam drako estis simbolo de la supernatura esta? Kaj pli poste, gi farigis prapatro de la plej altaj regantoj kaj simbolis la absolutan autoritaton de feuda imperiestro. La imperiestro pretendis, ke li estas filo de la drako». Nici nu e greu, nu-i asa?

4 comentarii:

  1. ID Sarbu e exact genul tau
    si tu scrii cam la fel

    poate o sa fii a doua id sarbu

    RăspundețiȘtergere
  2. Ptiu ... sa fie .. mi-ai adus aminte de... semnificat/semnificant al lui ala ... Ferdinand de Saussure(cred ca de la prea multa ciocolata i se trage), de Chelcea, de "lebedele aurii ce-si depuneau ouale ucigase pe coasta de azur a Adriaticii" ... eeehh ce vremuri :))

    RăspundețiȘtergere
  3. "lebedele aurii ce-si depuneau ouale ucigase pe coasta de azur a Adriaticii" - iti arunc o provocare; stiu ca poti; tradu si tu asta in lb esperanto :)
    Astept cu nerabdare sa vad ce iese. Tu poti fi un exemplu pentru noi toti. Hai, ca se poate!

    RăspundețiȘtergere
  4. Sorin, spune-mi, te rog, lebedele aurii nu-i apartin cumva lui Frigioiu? Intreb, nu dau cu paru'!

    RăspundețiȘtergere