duminică, 29 martie 2009

Sa mai terminam odata cu stresul asta!


Insasi cuvantul « stres » ma streseaza. El apare mult prea des in vorbirea noastra. Ne simtim stresati (cam) de tot ceea ce misca in jurul nostru. Pana la urma ajungem sa fim stresati ca existam. Am ajuns chiar sa fim stresati ca suntem stresati.
Am citit undeva ca peste 55% de romani sufera de (ce altceva !)… stres. In acest fel suntem campionii Europei, unde media este de 35%. Asadar, suntem si noi primii la ceva. Si pana la urma, de ce este stresul asa un mare bau-bau? Realitatea este ca perceptia asupra stresului difera la fiecare dintre noi. Nu toti ne stresam din aceleasi motive.
Eu zic insa asa: da, domnule, sa fim stresati, dar cu moderatie! Ne lasam mult prea usor prada problemelor si grijilor zilnice, carora de cele mai multe ori le dam o importanta mai mare decat o au in realitate.
Ar trebui sa fim mai detasati, sa privim la rece, fara a pune atat de mult suflet si pasiune in ceea ce facem. In definitiv, si daca ne stresam pentru un anumit lucru, la ce ajuta?! De cele mai multe ori, la nimic. Autocontrolul si optimismul sunt de fapt armele cele mai redutabile in lupta cu stresul.
Trebuie sa invatam sa ne calmam, sa dam evenimentelor insemnatatea reala si sa gandim frumos si limpede. Reactiile instinctuale ar trebui oprimate, la fel de bine cum ar trebui sa gandim mai bine inainte sa actionam. Stresul, atat cat el depinde de noi insine si nu de ceilalti. El poate fi depasit, daca ne propunem acest lucru, daca folosim experientele trecute drept model de urmat.

2 comentarii:

  1. pe vremea raposatului nu exista stres(pt ca toti eram cat de cat la fel ). Acum avem stres apoi criza , dupa asta cine stie ce mai urmeaza si tot asa , noi romanii (nu numai ) inghitim tot ce se spune ;)) .
    Si basca facem aceleasi greseli ( nu mereu ), si totusi TRAIM .
    poop yoli

    RăspundețiȘtergere
  2. Cred ca totul depinde de noi. Deja e o moda:"ba nu mai am timp de nimic...","mi-ar trebui vre-o 25 de ore pe zi"...Daca nu esti stresat nu esti "bengos", daca nu transmiti un email la 21.00 de la servici nu esti "profesionist", daca te joci cu copii prin parc "nu esti sanatos la cap", daca ai timpi sa te plimbi fara nici un scop - insemna ca nu esti "cool", samd

    RăspundețiȘtergere